Glass head with health foods recommended for mental agility.

Recept za dugotrajno zdravlje vašeg mozga

Objavljeno Postavljeno u Saveti

Koji su to najbolji izbori koje možete učiniti da sačuvate vaše nerve, dobro nahranite vaš mozak i povećate ukupnu moždanu aktivnost?

Jednostavan odgovor se krije u tome da koristite više neprerađene hrane u ishrani, namirnice koja su uglavnom biljnog porekla i prirodno su bogate vitaminima, mineralima, antioksidansima, itd.

Studije su pokazale da ljudi koji jedu raznovrsno voće i povrće prolaze bolje na testovima kognitivnih sposobnosti nego oni koji koriste u ishrani proste šećere i zasićene masne kiseline vezane za prerađenu i brzu hranu. Zapamtite, kada pravite izbore u ishrani treba obratiti pažnju i na kalorije i na sastav te hrane. Samo ovakva strategija će vam osigurati optimalno psihofizičko stanje.

Predstavljamo vam 10 sastojaka najboljeg recepta za zdravlje vašeg mozga:

OMEGA-3 MASTI

Brojne studije su pokazale da ove polinezasićene masti mogu zapravo da sačuvaju funkcije mozga i preduprede razvoj brojnih moždanih oboljenja. Dobar izvor ovih masti je losos.

KOFEIN

Kofein je biljni alkaloid koji fiziološki deluje na povećanje ekscitabilnosti nervnog sistema. Povećano uzimanje kofeina tokom života je povezano sa boljom moždanom funkcijom, pri čemu je optimum uzimanje 3 šolje kafe dnevno.

ZELENI ČAJ

Smatra se da zeleni čaj ima brojne pozitivne efekte na psihofizičko stanje ljudi. Zahvaljujući grupi biljnih jedinjenja koje se nalaze u njemu, ovu vrstu čaja možemo smatrati čuvarem mozga. Redovno korišćenje zelenog čaja usporava nastanak različitih moždanih bolesti.

ŠEĆER

Glukoza je glavno metaboličko gorivo mozga. Stopa iskorišćenja glukoze iz raznih namirnica, koja putem krvi dospeva i u mozak, zavisi od prirode šećera koji se nalaze u njima, a one se klasifikuju prema glikemijskom indeksu (brzina kojom raste nivo šećera u krvi posle uzimanja iste količine određene vrste hrane). Tako recimo doručak sa niskim glikemijskim indeksom bolje utiče na moždanu aktivnost.

BOROVNICA

Ovo voće sadrži polifenole poznate kao antocijanini koji imaju antioksidativno i antiinflamatorno dejstvo. Borovnica tako utiče na poboljšanje memorije i bolje iskorišćavanje glukoze iz krvi, posredno sprečavajući različite neurodegeneracije.

CRNA ČOKOLADA

Kako je bogat izvor flavonoida, koji su potentni antioksidansi. Crna čokolada smiruje organizam, te poboljšava moždanu aktivnost i memoriju i to utičući pre svega na bolji protok krvi u mozgu.

ORAŠASTI PLODOVI

Puni su zdravih polinezasićenih masti i antioksidanasa polifenola. Povećavaju opštu motoričku i kognitivnu sposobnost.

KURKUMIN

Ovaj antioksidans je glavni sastojak biljke kurkume. U Indiji ga zovu „sveti prah“ zbog delotvornog dejstva na zdravlje. Alternativa je asprinu i mnogim drugim lekovima.

RESTRIKCIJA KALORIJA I POST

Ranjivost nervnog sistema kada ljudi ostare manifestuje se u pojavi neurodegenerativnih oboljenja, poput Alchajmerove, ili Parkinsonove bolesti. Restrikcija kalorija i isprekidani post mogu umnogome samnjiti rizik od pojave ovih bolesti.

REDOVNO VEŽBANJE

Staranje je dinamičan i progresivan proces koji uključuje morfološke, funkcionlane i fiziološke promene, koje zajedno dovode do smanjenja sposobnosti pojedinca u prilagođavanju na promene u  životnoj sredini i povećavaju rizik za nastanak brojnih patoloških procesa. Centralni nervni sistem i nervi takođe podležu starenju, što često rezultuje pojavom senilnosti i ponekad razvojem već nabrojanih bolesti. Redovno i umereno vežbanje deluju blagotvorno na optimalno psihofizičko stanje starijih osoba i usporavaju neurodegenerativne procese.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *